Genç Profesyoneller Tedirgin

Eskiden olduğu gibi bir yere işe girip oradan emekli olmak gibi hayali yok gençlerin. İş gücündeki devir hızı çok arttı, uzun yıllar aynı yerde çalışmak demode. Diğer taraftan insan kaynakları departmanlarının halen en çok kafa yorduğu alanlardan biri çalışan bağlılığı.

Bol tatilli 2016 yılında çeşitli vesilelerle sohbet ettiğimiz gençlerin hemen hepsi çalıştığı işlerinden memnuniyetsizliğini dile getiriyor bir şekilde. En çok kendi değerlerinin farkında olunmamasından şikayetçiler. Haklı oldukları yanlar var.

Tam bu konular gündemdeyken bir araştırma yazısı ile karşılaştım*. Yaklaşık 12.000 genç profesyonele iş değiştirmeyi düşünüyor musunuz diye sorulmuş. Bu soru karşısında;

%21’i 6 ay içinde

%11’i 1 yıl içinde

%13’ü 1-2 yıl içinde

%10’u 2-4 yıl içinde

iş değiştirmeyi düşündükleri söylemişler. Rakamlar ibretlik. Yani genç profesyonellerin %50’ye yakını 2 yıl içinde iş değiştirmeyi düşünüyor. %54’ü ise halihazırda iş başvurusu yapmış durumda.

Araştırmada enteresan başka bir skor da mevcut işvereninden memnuniyet skoru, bu da 10 üzerinden 6,1. Arkadaşına tavsiye etme skoru ise 5,7.

Genç profesyoneller tedirgin derken çok da haksız değilim. Bu noktada gençlerin 2 yılda iş değiştirmeyi düşünerek nasıl bir sirkülasyon içine girdiklerine, sadece kendilerine değil bulundukları sektöre de nasıl bir etkide bulunduklarına dair yorumlar yapmayacağım.

Maaşları gününde yatırmak, sigortasını gerçek rakam üzerinden göstermek gibi konuların yeterli olmadığının çok farkında olan şirketler ne düşünüyor merak ediyorum. Bu düşüncede olan genç insanlar için şirketler çalışanları kaçırmayalım, onları sadık birer çalışanımız yapıp eğitelim ve uzun yıllar bünyemizde faydalanalım mı istiyorlar. Hadi ama… Yazarken bilen gerçekçi olmadığı görülüyor.

Bundan sonra şirketlerin halihazırdaki çalışanlarına güzel bir deneyim yaşatarak ayrıldıklarında dahi eski çalıştığı şirketini güzel anmalarını sağlamak daha anlamlı olabilir. Bu şekilde en azından arkadaşlarına olumlu tavsiye etmesi sağlanır ve tercih edilen bir şirket olabilir. Kısa süreli ama yüksek kaliteli çalışanlar…

Harvard Business Review, Eylül 2016, “Y Kuşağı Şirketlerden Ne İstiyor”
Universum 2016, Üniversite Öğrencileri ve Genç Profesyoneller Araştırması, Evrim Kuran.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.